Veelgestelde vragen (FAQ)

Klik op een vraag voor meer informatie

Kan een osteopaat uw klachten verhelpen?

Als osteopaat kan men een brede waaier van klachten behandelen. Hij verwijst u eventueel door voor nader medisch onderzoek. Neem alvast een kijkje bij klachten en indicaties voor een overzicht van de klachten waarmee u bij een osteopaat terecht kunt.

Heb ik eerst een verwijzing of voorschrift van de huisarts of een specialist nodig?
U heeft geen verwijzing of voorschrift van de arts nodig voor een consultatie bij de osteopaat. Dit heeft ook geen invloed op de terugbetaling.
Hoe vaak moet ik behandeld worden?
Dit is deels afhankelijk van de klachten. Voor het gros van de klachten zijn meestal 3 tot 5 behandelingen nodig. Het aantal behandelingen zal ook steeds besproken worden met de patiënt tijdens de eerste consultatie. Tussen 2 behandelingen is er een periode van twee tot drie weken, zodat het lichaam kan reageren op de behandeling.
Hoeveel kost een behandeling?

De kostprijs van een behandeling is 60€. Een behandeling duurt gemiddeld 45 minuten.

Is Osteopathie een beschermd beroep?

Osteopathie is een beschermd beroep, maar iedereen mag zich osteopaat noemen. Echter, wanneer een osteopaat een fout maakt, dan zal er enkel een juridische bescherming zijn voor therapeuten die osteopathie gestudeerd hebben. De patiënt kan dus best op zoek gaan naar een osteopaat D.O. en die lid is van een beroepsvereniging, dit in verband met de terugbetaling.

Wat is het verschil tussen osteopathie, manuele therapie en chiropraxie?
 Osteopathie heeft een holistische visie op het lichaam, dit wil zeggen dat osteopathie op alle structuren van het lichaam gaat werken. In de manuele therapie.
Is osteopathie te combineren met andere therapiëen?
Osteopathie is zeer goed te combineren met andere therapieën. Het is belangrijk om bepaalde medische problemen vanuit verschillende visies te behandelen. Soms wordt echter wel aangeraden zich in het begin van de therapie bij één therapievorm te houden en dit om het therapeutisch effect na te kunnen gaan.
Is osteopathie een erkende vorm van gezondheidszorg?

Ja. Een erkende osteopaat is opgenomen op de lijst van erkende osteopaten van de Belgische mutualiteiten en is lid van een beroepsvereniging. U kan de erkende osteopaat ook herkennen aan de titel die zich achter zijn naam bevindt.

  • D.O. Diplomated Osteopath – gediplomeerd osteopaat
  • D.O. – MROB Diplomated Osteopath – Member of the Register of Osteopaths in Belgium
  • Bsc (Hons) in Osteopathy: Dit is een universitair Bachelor diploma in osteopathie
Wordt een behandeling osteopathie terugbetaald?

Alle fondsen betalen osteopathie. Na de behandeling krijgt u van de osteopaat een attest goedgekeurd door alle fondsen waarmee u terugbetaling kan aanvragen bij de mutualiteiten. Het terugbetaalde bedrag is gemiddeld 10€ per behandeling met een maximum van 5 behandelingen per jaar per persoon.