Osteopathie

Osteopathie gaat op zoek naar de oorzaak van uw pijn of klacht.

Osteopathie is een behandelwijze waarbij minder beweeglijke gewrichten, spieren en bindweefsels e.d. door middel van zachte handgrepen weer worden losgemaakt en de oorzaak van de pijn wordt weggenomen.

Osteopathie is een manuele geneeswijze, hetgeen wil zeggen dat een osteopaat tijdens een behandeling alleen zijn handen gebruikt. Een osteopaat beschouwt het lichaam als één geheel. Binnen deze eenheid kan men verschillende systemen onderscheiden, waarvan het functioneren onderling afhankelijk is en in evenwicht moet zijn.

Deze drie systemen zijn:

Het pariëtaal systeem: dit is het bewegingsapparaat, met de gewrichten, spieren, kapsels en pezen.

Het visceraal systeem: dit zijn alle organen. Omgeven door vliezen (bindweefsel, fascia), die op hun beurt weer verbonden zijn met andere structuren in het lichaam.

Het cranio-sacraal systeem: dit is de schedel, de wervelkolom, het heiligbeen met de hersenvliezen en het ruggemergvlies.

De osteopaat gaat in zijn onderzoek op zoek naar bewegingsverliezen in deze verschillende systemen. Het lichaam blijft namelijk gezond zolang weefsels soepel, elastisch en beweeglijk zijn. Door de gevonden bewegingsbeperking in de verschillende systemen met elkaar in relatie te stellen en deze dan te gaan behandelen zorg de osteopaat ervoor dat het evenwicth tussen de verschillende systemen weer in evenwicht wordt gebracht.

De osteopaat maakt hierbij gebruik van uitgebreide anatomische, fysiologische en pathologische kennis.